Thursday, February 10, 2011

Air di Kelantan Dah Memang Membebankan

Kerajaan Negeri Kelantan nampaknya tunjuk baik kononnya umumkan tarif air di negeri itu tidak akan dinaikkan. Tapi kalau kualiti perkhidmatan yang diberikan tak bagus, tetap juga tak setimpal dengan apa yang dibayar masa ni.
Kereta kalau lagi berkualiti, harga pun lagi tinggi. Inikan pula air, keperluan harian yang sangat penting.

 __________________________________________________________________________________

Malaysiakini
Kerajaan Kelantan pimpinan PAS hari ini memberi jaminan tidak akan menaikkan tarif air kerana mengambil kira bebanan yang ditanggung rakyat berikutan kenaikkan beberapa barangan keperluan harian.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika memberikan jaminan itu berkata, kerajaan negeri sepatutnya menaikkan tarif air pada Oktober tahun lalu.

"Bagaimanapun setelah mengambil kira bebanan yang ditanggung rakyat ekoran kenaikan beberapa barangan lain antaranya petrol, kerajaan negeri membuat keputusan tidak akan menaikkan tarif air," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di Kota Bharu hari ini.

Nik Abdul Aziz bagaimanapun tidak mengulas lanjut mengenai tempoh jaminan kerajaan negeri untuk tidak menaikkan tarif air itu.

"Kita akan berusaha bersungguh-sungguh untuk tidak menaikkan tarif air, walaupun kita mengakui bahawa kita memikul bebanan yang berat kerana untuk pam air ke tangki memerlukan penggunaan elektrik dan untuk menyalurkan bekalan air yang bersih perlu menggunakan klorin, yang kos kedua-duanya juga telah meningkat," katanya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...